Elly

Elly: Ik teken al zo lang ik mij kan herinneren. Op de lagere school (de Kohnstammschool in Amsterdam Zuid) was de tekenleraar de bekende Maarten Krabbé. Van hem kreeg ik mijn eerste privé teken- en schilderslessen.

Vele jaren later kwam ik in het Singermuseum in Laren en wat schetst mijn verbazing: bij een overzichtsexpositie van de familie Krabbé ontdekte ik in een vitrine diverse van mijn tekeningen die als illustraties bij zijn teksten en als omslag werden gebruikt van het desbetreffende boekje, met erbij de volgende tekst:

"Elly tekende het bruidspaar groot, de gasten klein, dat ging spontaan. Hiermee herhaalde ze ongeweten een oude werkwijze: De Farao, de onderdanen klein, de opdrachtgever van het altaarstuk, de Heilige groot."

Maarten Krabbé noemde deze manier van handelen de "belangrijkheidsproporties" Deze is zeer verhalend en komt in talloze kunstwerken voor. Doch wie deze soort proporties ruilen wil voor de werkelijke, objectieve verhoudingen, moet daartoe in de gelegenheid gesteld worden. "De kunstenaar geeft niet het zichtbare weer, maar maakt zich zichtbaar", citaat van Paul Klee.

Vele jaren gingen voorbij, totdat ik Paul tegenkwam die wat betreft stijl en kleurgebruik op één lijn zit met dat van mij en dat resulteerde in vele zéér kleurrijke doeken. We zijn duidelijk geïnteresseerd in de Cobrastijl in al zijn facetten! Dat moge duidelijk zijn als u de schilderijen ziet zoals de primaire kleuren, vlakken en de heldere lijnvoering. We kunnen soms een hele tijd voor het doek zitten om dan uiteindelijk tot een ware kleurenexplosie te komen en kunnen dat gewoon niet meer stoppen. We werken zonder vooropgezet plan. De schilderijen kenmerken zich door de snelle expressie.

Paul

Paul: Ik schilder sinds 2003, maar ben van jongs af aan al gek van de cobra-stijl. Ben in 2003 zomaar begonnen met schilderen als hobby, en het ging me meteen goed af. Ik hou van felle mooie kleuren en al de opzetten van de schilderijen zijn verzonnen en er is van te voren niet over nagedacht, het ontstaat/gebeurt gewoon.

In 2003 heb ik ook persoonlijk kennis mogen maken met mijn favoriete cobra-schilder, ja..ja Corneille. Het was een bijzondere ontmoeting in de Spiegelstraat, de kunststraat van Amsterdam. Tevens was ik een aantal jaren geleden in Engeland en sprak daar een beroemd kunstenaar. Hij zij tegen mij: "If you use the colours as you speak your words, than it will become allright". Dat zijn woorden die me altijd zijn bij gebleven.

Tevens is korte tijd geleden Elly op mijn schilderspad gekomen, en het klikte meteen. De schilderstijl, het kleurgebruik en de creatieve gedachte klikte meteen. We voelen elkaar uitstekend aan, maar laten elkaar ook in elkaars creatieve waarde. Ik ben ervan overtuigd dat er in de toekomst nog vele mooie, spannende, leuke en bijzondere dingen op ons creatieve pad zullen komen.